Terug naar Tokyo,

7 februari 2026 - Tokyo, Japan

Weer: In de ochtend regen in de middag Sneeuw
Temp: tussen 4 en 1 graden
Wind: De wind die er staat is koud het is kracht 2 a 3

Vertrek vanuit Nagoya,
We vertrekken rond 6:30 uit het hotel naar het metro station hier nemen we de metro naar het centraal station van Nagoya. Vanaf hier gaan we met de Shinkansen naar Shizuoka naar Taisho-en de tuin waar Bob en Maarten heel wat uurtjes hebben verbleven. de reis gaat gladjes en zijn eigenlijk te vroeg in het station volgens Bob want de bloemenzaak is nog niet open. Bob koopt altijd als hij naar Taisho-en gaat een bosje bloemenvoor de familie.

Met de taxi naar Taisho-en,
In Suzuka nemen we twee taxi's om bij de bonsai tuin te komen. Ik zit samen met Bob en Dan in een taxi en Bob raakt aan. de praat met de Japanse Taxi chauffeuse ze moet ons ook weer uitlachen als Bob verteld dat we aan bonsai doen. Bonsai is in Japan een echte oude mannen hobby en niet voor jonge jongens zoals Bob. We rijden naar Taisho-en en komen met 10 minuten aan.

Taisho-en,
Als we bij Taisho-en aankomen begint het net te regenen niet hard maar een beetje druilerig weer. Ik zie direct dat er sinds de laatste keer ik hier was er veel is veranderd in de tuin. We lopen door de hele bonsai kwekerij bij sommige bomen krijgen we wat uitleg van Bob of Maarten wat achtergrond info hoelang een boom hier al is en hoe deze hier is gekomen. Het is jammer dat het regent. Er waren nu 6 mensen aan het werk in de verschillende werkruimtes, bijzonder om te zien. Na twee uur rond te hebben gelopen worden we weer terug gebracht door een van de studenten naar het station. We gaan terug achter in de buszender banken.

IMG_20260207_095952 IMG_20260207_100001 IMG_20260207_102625

Lunchen halen op het station,
Als we bij het station zijn kopen wr allemaal iets te drinken en een broodje voor de lunch. Je lunch meenemen e n naar het platform voor de shinkansen  na een paar minuten komt de trein aangereden we stappen in en eten onze broodjes op in de trein op weg naar de volgende bonsai tuin. we gaan naar een voorstadje van Topyo naar Noguchi een export kwekerij.

Naar Noguchi in de regen en sneeuw,
We kijken op het station nog een aantal lockers open zijn voor onze koffers maar helaas alles is bezet en het begint nu ook voorzichtig te sneeuwen. We lopen door de sneeuw naar de kwekerij het is niet al te ver van het station en met 15 minuten lopen zijn we er.

IMG_20260207_131149

Noguchi,
Bij de entree staat een enorme zwarte den over de poort meteen enorme arm waar je onderdoor loopt. De eigenaar Is een vriendelijke oude baas die bomen koopt uit privé collecties en deze dan weer doorverkoopt. Voor we de kwekerij in gaan wil hij eerst dat iedereen binnen in de warmte komt zitten. Het ziet er hier best okay uit en ook hier zie je weer dat het een ander soort kwekerij is dan de plaatsen waar we tot nu toe zijn geweest.. Na een tijdje door de tuin te hebben gelopen is het tijd voor koffie. Hij heeft zijn kleinzoon naar de supermarkt gestuurd om wat flesjes warme koffie voor ons te gaan halen. Tijdens het koffie drinken komen er wat kleine potjes op tafel en geeft hij aan er allemaal een uit te zoeken als herinnering aan zijn tuin/kwekerij. dan is het weer tijd om terug naar het station te lopen.

Met de trein naar Ueno,
We gaan verder per trein naar Ueno waar we vlak aan het station een hotel hebben, Het hotel gevonden ondertussen hebben we uitgevonden dat de Green club open is tot 17:00 uur. We gaan naar de kamer en dan direct weer door naar de Tokyo Green club is aan de andere kant van het Ueno park.

Tokyo Green club,
We lopen het park door en zien dan de Tokyo Green club voor ons liggen. het is open en we gaan naar binnen om eerst even rond te kijken. De Green club is een gebouw vaandrig verdiepingen waar de handel staat tijdens de Kokufu Als het goed is zijn de lege plaatsen morgen weer opgevuld door nieuwe bomen. Ik zie al veel bekende gezichten uit Europa hier in de rondte lopen. Om 17:00 uur sluit de Green club en wij gaan naar het hotel. We gaan nog even een electronica zaak in Hans heeft nog een tas nodig voor zijn Camera met Lens. Mooie tas gevonden en dan terug naar het hotel waar we afspreken om 18:30 in de hal te staan om in een van de vele Ramen zaakjes te gaan eten.

IMG_20260207_160351 IMG_20260207_160520 IMG_20260207_161253 IMG_20260207_161914 IMG_20260207_165055

Ramen eten,
De zaak die Bob op het oog had zag er niet zo uit als we ons hadden voorgesteld maar goed toch maar even naar binnen. Eenmaal binnen zit Maarten aan de vloer geplakt, niet zo'n goed plan toch maar naar een ander zaakje een paar deuren verder op. Daar wat gegeten niet echt top maar de buik is gevuld en we kunnen weer door.

IMG_20260207_183720 IMG_20260207_193500 IMG_20260207_193529

Rondje lopen,
Na het eten gaan we met drie nog een klein rondje lopen door Ueno de rest gaat terug naar het hotel om in bad te zitten en te relaxen. Lopen we daar in miljoenen stad Tokyo komen we daar twee bekende tegen  Mario Komstra en Bartoz Warwas met een groep mensen. een hele verrassing want morgenavond zouden we sushi gaan eten met Mario en Bartoz. Zo eindigt dag drie verassend in Japan.

Morgen in de ochtend naar de Tokyo Green club en met de middag naar de 100 ste Kokufu.