Zo zout heb ik het nog niet gegeten!!!
7 oktober 2021 - Marsala, Italië
Weer: geen wolkje aan de lucht 26 graden,
Ontbijten bij La Portazza Resort,
Ons eerste nachtje hier, ik heb voor het eerst iets beter geslapen maar bij Marcel is het nog steeds niets. De bedden zijn overal harder dan thuis dus is erg wennen. Vanmorgen een lekker ontbijtje buiten met een lekkere "Hollandse" koffie, een verse croissant en mandarijn marmelade. De bananen die hangen te rijpen worden uitgedeeld maar wij zijn morgen aan de beurt omdat we er bij aankomst al 1 hebben gekregen😃
Naar Isola Grande,
We willen vandaag eigenlijk naar Isola Grande lopen. Door het water is dit eiland lopend te bereiken maar we horen van onze gastheer Antonio dat het eiland privé gebied is en je daar sowieso niet op mag. De plannen worden dus gewijzigd en we gaan naar een zout win gebied in de buurt. Het is lekker dichtbij, maar zo'n 6 km vanaf de B&B. Als we daar aan komen vinden we het allemaal een beetje vaag, een rondvaart door de lagune, het eiland op? Echt duidelijk is het niet. De zout pannen zijn niet te bezichtigen ivm de regen van gisteren het schijnt er nu erg glad te zijn door de modder.
Door naar de zoutpannen van Trapani,
We besluiten door te rijden naar een ander punt waar ze zout winnen en waar een museum bij is, voor wat uitleg. Zoutmuseum Trapani, Een stukje rijden van 16 km maar goed het is vakantie. Als we daar aankomen staan er een aantal grote vrachtauto's op het terrein en vragen we ons af waar die voor zouden zijn. Daar komen we snel achter. We worden aangesproken door een medewerker dat alles gesloten is omdat er een film wordt opgenomen en dit wel een week duurt. Helaas dus. We gaan dus toch maar weer terug naar Marsala en kopen daar een kaartje voor een rondvaart door de lagune en worden dan afgezet op het eiland Mozia, waar archeologische opgravingen zijn gedaan.
Zout broodje eten bij restaurant,
Omdat de afvaart nog 45 minuten duurt nog maar even wat eten in het naast gelegen restaurant. Een ober die met het verkeerde been uit bed blijkt te zijn gestapt verteld ons, als we daar alleen wat willen drinken moeten we in de zon zitten en met een lunch erbij mogen we onder het schaduwdoek. Wat een bofkonten. We bestellen een snel broodje en een cola op het broodje van Marcel zat een enorme klont zout, met de smaak van de zee er nog aan vast. 😂
Vertrek naar Mozia,
Om 13.30 vertrekken we dan toch. Een soort van "inval" stuurman die zich voorstelt als " el comandante" wordt op de boot gezet, we worden al aangesproken door een andere schipper dat je Leven niet zeker is bij hem aan boord. Er wordt niets verteld over de zoutwinning maar van alles over de omliggende eilanden (in het Italiaans). De "comandante" van de boot verteld in het Italiaans alles over de omgeving ,in het Engels heeft hij een CD die hij steeds afspeelt. Vrij regelmatig gaat "el comandante" zijn telefoon belt later dan terug, de cd bedienen de boot besturen en nog een keer uitleg geven over de Lagune. Door al dat gedoe komt aan de achterkant van het eiland de motor even vast te zitten op de bodem van de lagune maar "el comandante " weet de boot weer los te krijgen.
Mozia,
Bij aankomst op Mozia moeten we nog een kaartje kopen van 6,- euro maar omdat er niemand bij de kassa zit besluiten wij (en de rest van de boot) maar gewoon door te lopen. We lopen over het eiland en zien wat mooie bomen en vreemde planten maar de google eye weet hier dan weer antwoord op. Na een rustig rondje eiland met archeologische vondsten en 26 graden duiken we het museum van Giuseppe Whitaker in, om te ontdekken dat alle vondsten van het eiland hier tentoongesteld staan. We begrijpen dat archeologen lyrisch zijn als ze een kan vinden maar wij lopen er toch vrij snel doorheen 😃
Kaartje kopen???
Bijna bij de boot worden we toch naar naar een kaartje gevraagd maar die we niet hoeven te laten zien. Oké maar snel door dan. We zien het maar een beetje als compensatie voor de 4 euro die we achteraf gezien hebben moeten betalen om bij het restaurant in de schaduw te lunchen.
Nog even naar de super en dan op naar de B&B om onder het genot van een biertje het stukje van de dag te schrijven. alles bij elkaar toch weer een mooie dag.
Morgen dagje naar Marsala in de middag regen verwacht,