Etappe 25b / 26a Spaubeek naar Bemelen
Temperatuur 23 graden
Wind kracht 1
Afstand: 492 kilometer, gelopen 492,1 kilometer
Regen verwacht,
We zitten al vanaf gisteravond op de buienradar te kijken voor vandaag. Als we aan het ontbijt zitten regent het flink in Sittard. We gaan op pad en rijden met de auto naar Spaubeek waar we gisteren zijn gestopt. Als we uitstappen is het droog en gaan we op pad naar Bemelen. Na ongeveer 2,5 kilometer begint het te regenen en gaan we op zoek naar de paraplu.
Onweer in de Limburgse heuvels,
Als we door het bos lopen horen we in de verte wat onweer, wat op een bepaald moment wel wat dichterbij gaat komen. Als we het bos uitgaan lijkt de onweer steeds heviger te worden. We lopen nu boven op de heuvel met aan 1 kant bieten en aan de andere kant geoogst tarwe. Met andere woorden wij zijn hier het hoogste punt, voor de bliksem.
De Limburgse Hoeve,
Als we verder kijken zien we aan het einde van de akker een echte Limburgse boerderij, een gesloten hoeve. Als we bij de hoeve aankomen staan we net een minuut droog en veilig voor de poort, ik hoor aan de andere kant een hond grommen. Als we hier even staan gaat de poort open en een vrouw vraagt ons of we binnen willen zitten. Na een paar minuten vraagt ze of we trek in koffie hebben. Na een paar minuten komt de koffie met een koekje. als we een halfuurtje hebben geschuild is de onweer verdwenen en de regen een stuk minder en gaan we weer verder. We bedanken de vrouw en gaan weer op pad.
Door Nuth,
We lopen door Nuth een mooi dorpje wat voornamelijk bestaat uit Limburgse boerderijrijen. het begint nu ook wat droger te worden en voor we vlak bij Valkenburg zijn is het droog. We eten nog een Luikse wafel op een steen want voorlopig komen we niets tegen om iets te eten.
Bosrust,
Als we na de Luikse wafel verder lopen zien we na een paar honderd meter toch een restaurant, we gaan het terras op en nemen een koffie en wat te eten voor we weer verder gaan. Als we verder gaan dan begint het weer langzaam te regenen, we lopen langs de Geul op weg naar Berg en Terblijt. Als het goed is is er een stuk van het Pieterpad weggespoeld door de grote hoeveelheid regen bij Terblijt, net voor Berg kwamen we een stuk tegen waar allemaal nieuw grind was gestort. Zal dit het weggespoelde stuk zijn geweest?. In Terblijt gaat het erg hard regenen er staat een man en vrouw in hun garage ze vragen of we willen schuilen maar we gaan verder.
Slecht begaanbaar pad,
Als we het bos ingaan wordt het pad steeds slechter met een waterstoom in het midden van het pad op 1 meter diepte maar ook dit overleven we tot we aan het einde zijn is daar een snel stomende rivier in plaats van een wandelpad. Aan het einde van dit pad hangt een briefje met de omleiding. We gaan via een ander pad proberen om terug te komen. Maar na 50 meter is het hele pad weg door een stomende rivier op het wandelpad.
Door de weilanden,
We gaan over het water en door het struikgewas naar een weiland wat daar achter ligt, eerst over een hek en dan door een heel nat weiland naar boven, de Bemelerberg op. Op de top is het een groot struikgewas waar we uiteindelijk uitkomen en op een pad terecht komen. We lopen naar beneden als we daar aankomen zien we dezelfde rivier van water over het pad lopen. Met ook hier de omleiding aan de verkeerde kant van het water. We gaan door het water naar Bemelen op zoek naar de bus.
De Bus in,
We lopen over de weg naar de bushalte in de richting van Maastricht, eerst komt er een busje aan de verkeerde kant op. Dan komt er een busje achter ons opgereden we laten de chauffeuse stoppen en stappen in. Op naar Maastricht naar het station om de trein naar Sittard te nemen waar we weer moeten overstappen op de trein naar Spaubeek.
Als met elkaar een natte dag met veel improvisatie.
Morgen gaan we tot het einde, nog 12 kilometer Pieterpad.